faaaaaktttaaaaaa

Turistkontoret Dongcheng (East City) Tourist Information Center ligger centralt på 10 Dengshikou, Xi Jie, en tvärgata till Wangfujing, och nås på tel 010-651 230 43. Den förbjudna staden. Storslagna palats, paviljonger och trädgårdar. Se till att nå ända fram till Kejsarpalatset där regenterna bodde. Kejsarstaden. Under kejsardömets tid var ingen vanlig människa tillåten att sätta sin fot innanför områdets murar, förutom de tiotusentals tjänstefolk som arbetade på området. Himmelska fridens torg. Det här är världens största allmänna torg med regeringsbyggnader, som Folkets stora sal, motsvarigheten till vårt riksdagshus och den forne ledaren Maos minneshall. Maos Mausoleum. Vid södra delen av Himmelska fridens torg vilar den forne ledaren Mao i egen hög person i en vit kristallkista med flaggdrapering till allmän beskådan. Bejings botaniska trädgård. Ett stort grönområde uppdelat i olika trädgårdar som rymmer 2 000 olika sorters växter. Ett skönt och grönt avbrott från storstadsdjungeln. Den botaniska trädgården ligger bortom sommarpalatset, taxi hit är att rekommendera. Sommarpalatset, Yiheyuan. Smärtsamt vackert komplex av tårpilskantade dammar, paviljonger och till och med en marmorbåt stadigt förankrad i den konstgjorda sjön. Den kinesiska muren. Åtta mil utanför staden ligger Badaling. Hä är muren som närmast, men här också mest turister. Man kan också åka till Jinshanling (ungefär dubbelt så lång resa) och vandra en mil på muren till Simatai. Mindre folk och otroligt vackert.


//seyma


Marknader...kläder, skor, elektronik :D Ipod :D

Silk Market / Sidenmarknaden - Peking

 

På källarplan hittar du skor, skärp, hand- och resväskor m.m. På första och andra plan säljs mestadels märkeskläder. Var noga med att prova det du köper här så att du inte blir lurad på storleken.På tredje våningen hittar du sidenprodukterna. Slipsar, bordsdukar, traditionella kläder och morgonrockar, underkläder och mycket annat av siden. Här finns också barnkläder och skräddare som syr upp kostymer och klänningar åt turister som oftast betalar lite för mycket. Våning fyra och fem har smycken, pärlor, kinesiskt hantverk och konst, klockor, elektronik m.m. Om du har orkat dig ända hit upp så är du förmodligen ganska trött av alla skrikande försäljare som slitit och dragit i dig. Gå då upp och ta en bit mat på någon av restaurangerna på våning fem och sex.

Adress

朝阳区建国门外大街秀水东街8号

Xiushui Dongjie nr. 8
Jianguomenwai Dajie
Chaoyangmen District

Öppettider

Dagligen 9.00 - 21.00.

Tunnelbana
Linje: 1
station Yong’anli ( utgång a)

 

Yashow - Peking

 


Skor, resväskor och handväskor finns i källarplan. På plan ett till tre säljs mestadels märkeskläder och på tredje plan hittar du också skräddare med ett stort urval av siden- och kostymtyger. Här finns också barnkläder och en del sidenprodukter.

Fjärde plan har lite av varje. Mp3/mp4-spelare och annan enklare elektronik, klockor, pärlor och smycken, lite te och te-tillbehör, kinesiska prydnadssaker och ett ganska stort utbud av leksaker. Här kan du också få ögonbrynen trimmade, naglarna målade och fötterna masserade i den lilla skönhetssalongen som är inklämd längsmed en av väggarna. Priserna är låga och upplevelsen därefter men det kan ändå vara avkopplande efter den långa vandringen upp till denna våning.

Öppettider

Alla dagar 9.30-21.00

Tunnelbana

Linje: 10
Station: Tuanjiehu (förslagsvis utgång A), ungefär 7 minuters gång till Yashow .

Adress

朝阳区工人体育场北路58号

Gongrentiyuchang Beilu 58
Zhaoyang district

 

HongQiao Pärlmarknad / Pearl Market - Peking

 

Trots namnet så har Hongqiao pearl market mer att erbjuda än sina tre våningar med pärlor och smycken. På bottenvåningen finner du en hel del MP3-spelare, digitalkameror, webbkameror, minneskort, DVD-spelare och annan elektronik. Här finns också ett stort urval av armbandsur och även en del sidenprodukter, underkläder, strumpor, maokitsch, fickpluntor m.m.

På den andra våningen hittar du märkeskläder, traditionella kläder, mer sidenprodukter, skor, hand- och resväskor. Många av butikerna här har precis samma saker som sina grannar så det finns goda möjligheter att få ner priset för den som är bra på att pruta.

Den tredje våningen är uppdelad i två delar. Den ena delen har traditionell kinesisk konst, prydnadsföremål, porslin och ätpinnar. I den andra delen börjar pärlmarknaden på riktigt och fortsätter sedan på våning 4 och 5 där butikerna är något mer exklusiva än på plan 3.

Om du har barn så får du inte missa HongQiao toy market som ligger bakom huvudbyggnadens högra sida. I detta hus finns också kontorsmaterial, kinesiska teserviser, röda lyktor och en del enklare sportprodukter.

I maj 2008 öppnade ytterligare en marknad precis bakom HongQiao Pearl Market kallad Tianya HongQiao Jewellery Market. Utbudet är i stort sätt detsamma som originalmarknaden HongQiao Pearl Market.ÖPPET 9-19

    Linje: 5
Station: Tiantan Dongmen (förslagsvis utgång A), ungefär 3 minuters gång till HongQiao Pärlmarknad / Pearl Market.

崇文区天坛东路46号

Tiantan Donglu 46
Chongwen district

 

 

Wudaokou Klädmarknad - Peking

 

I Beijings nordöstra delar finns många universitet och just i Wudaokou-området duggar universitetstudenterna tätt. Därför är Wudaokou Clothing Market mycket populär bland universitetststudenterna och utbudet är anpassat därefter.

Marknaden är inte den största i stan men de två våningarna är packade med kläder, skor och accessoarer. Många av sakerna är av det något hippare/funkigare slaget och du hittar sällan samma kläder i två olika butiker. Förutom kläder kan du på övervåningen få dina naglar målade till en billig penning. Du finner också enstaka udda butiker säljandes t.ex. smycken, solglasögon, planscher, enkel elektronik som hörlurar, mp3-spelare m.m.

 Adress

海淀区北四环中路261号

Beisihuan Zhonglu 261
Haidian district

Öppettider

Alla dagar 9.00-19.00

Tunnelbana

Linje: 10
Station: Xitucheng, ungefär 13 minuters gång till Wudaokou Klädmarknad.

//seyma


oj.

bilden på alla oss fyra kom inte med , hade den i ful storlek, och den andra är för liten, sorry....
//Seyma

Fortsättning på arbetet om terrakottarmé..


Det finns två ryttare från Han Yangling som har kvinnligt utseende. Den ena hade till exempel uttalat mongoliskt anletsdrag. Man vet inte säkert än om kvinnliga ryttare spelade någon roll i armén vid denna tid.





Jadebägare för morgondaggen

Jade bägaren som visas påträffades vid Qin Ebang - palatset. Kejsare tycks ha trott att dekunde förlänga sina liv genom att dricka ur en bägare av guld eller jade.
Fatet som syns på bilden nedan kan ha vrit avsett för att samla in morgondagge, ett elixir gjord på en blandning
av morgondagg och krossad jade, som troddes göra kejaren ödödlig. 





Jade ryttare

Jadefiguren av en ödödlig ryttare och en häst är av en av de mest välkande från Han dysnastin. Basen avbildar molner som den odödliga hästen rider genom.


 

 

Det hade hittats ett hålrum som innehöll 87 rustningar och 47 hjälmar gjord utav sten. De hade fallit samman till en hög av skärvor. Varje rustning vägde ungefär 18 kg och hjälmar 3 kg.

Det intressanta är att skörheten av kalstenen som rustningarna och hjälmarna är gjorde utav visar att de verkligen var använda.

Stenrustningarna var menat som ett skydd mot onda andar och demoner.

Hjälmarna var antagligen avsedda för högre befäl vilket skulle kunna förklara de få exemplaren.

 

Vi såg också en hel del gravarkitektur från Han- dynastin. Från västerns kungliga moder Xiwangmu

och Österns härskare Donggwanggong.

 

 

 

 

 

 

 

bjussar en bild på alla oss fyra som har hand om bloggen! jag e den med solglasögonen om ni undrar :P

 

//Seyma


Terrakottaarmén i stockholm!!

Terrakottaarmén är nu placerad i stocholm under en viss period. jag råder er att gå och kolla
det var så jävla coolt!!!
vet inte hur mkt det kostar men nåt göre. Men nu tycker jag ni ska pallra er till bergsrummet på östasiatiska museet och kolla på terrakottaarmén

Qin Shi Huangdi - 秦始皇帝

秦始皇帝 Qin Shi Huangdi är den första kejsaren. född 259 död 210 f.Kr.
Han krönte sig själv till den förste kejsaren av Qindynastins Kina år 221 f.Kr. efter att ha enat det i småstater splittrade landet.

Shi Huangdi byggde vidare på staten Qins legalistiska doktrin och började även arbetet med att förbinda de murar som de olika staterna hade byggt mot varandra till en gemensam, som skydd mot nordligare folkslag. Denna mur kom senare att kallas den kinesiska muren. Han lät även uppföra terrakottaarmén för att skydda sin grav. Han efterträddes av Er Shi Huangdi (den andre kejsaren), hans yngste son.

År 211 f.Kr så slog en meteor ner vid gula floden, på den ristade någon in orden "den första kejsaren ska dö och hans land skall splittras". Denna spådom vägrade Qin tro på och sökte efter något som skulle göra honom odödlig. Lösningen som han fick presenterad för sig var att svälja kvicksilver, vilket är giftigt och han dog år 210 f.Kr. av förgiftning.
great!

Fil:Qinshihuang.jpg
秦始皇帝

// Seyma

Fortsättning till arbetet om terrakottaarmén ;)

Terrkottaarmé 兵馬俑, pinyin: bīngmǎ yǒng  är gravofferstatyer av soldater och hästar gjord av brändlera ( terrakotta ). Det är en armé på över 600 soldater i närheten av staden Xi'an, Shaanxi i centrala Kina. Armen gjordes på order av kejsaren Qin Shi Huangdi ( kejsare mellan 246 - 210 f.Kr.)  för att vakta dess grav.

Kejsarens gravarbete krävde runt 700 000 arbetare och hantverkare,och det tog runt 39 år att göra klart. Dessa lerfigurer är större än genomsnittsmänniskor, 183 cm - 195 cm långa. De längsta figurerna är de med högst rang, det vill säga generalerna.

Efter alla dessa år så upptäcktes terrakottarmén år 1974 av bönder som skulle gräva en brunn. Detta blev då 1900- talets största arkeologiska fynd.

Själva gravhögen där kejsaren ligger (eller låg) ligger några kilometer bort från terrakottaarmén och är ännu inte utgrävd.

Fil:Officer Terrakottaarmén.jpg
Bild på en terrakottafigur, det är en officer.

//Seyma "Shady"

Torsdag = Östasiaktiska Museet se Terrakottaarmé

bīngmǎ yǒng 兵馬俑
Det där är Terrakottaarmé på kinesiska
Bokstäverna Kallas PinYin och det andra är kinesiska tecken.

Nu sitter vi här och har lektion igen
Tre gånger i veckan har vi kinesiska lektioner på runan våran grannskola.
Vi pluggar på om Terrakottaarmén men eftersom alla andra skriver om det
Så ska jag inte uppdatera er inom Terrakottaarméns historia :)
Idag får vi våra kakor att sälja.
Och då sätts allt igång.
Vi har 6 tusen redan
Men det räcker ju inte lång väg :P
Så vi måste bara kämpa på lite och se till att vi kommer iväg i mars
Annars om vi inte kommer iväg delar vi upp pengarna till var och en så alla får en andel av det som dom tjänat
Men om vi inte åker och vi måste splitta. Så kommer jag och seyma få 3000 kr mer för vi jobbade ensamma i skolan under sommarlovet så dom pengarna ska ingen annan få ta från oss ifall det blir så. :)
Men nu ska vi fortsätta med det viktiga pluggandet och vi hörs snart igen!

Dagens lektion (Terrakottaarmen)

Terrakottaarmén  兵馬俑 pinyin: bīngmǎ yǒng, 'gravofferstatyer av soldater och hästar' av en bränd lera som kallas terrakotta. Det gjordes en armé på över 6000 soldater i närheten av staden Xi'an i centrala Kina.
Armén uppfördes på order av kejsare Qin Shi Huangdi för att vakta dennes grav. Kejsarens gravområde, av vilket terrakottaarmén är en del, påbörjades 246 f. Kr. Och man uppskattar att det tog 700 000 arbetare och hantverkare 39 år att färdigställa det.

兵 bīng = Soldat
馬 mǎ = Häst
兵馬俑 bīngmǎ yǒng = Terrakottaarmén/terrakotta
秦始皇帝 Qín Shǐ Huángdì = Qin Shi Huangdi


Ni Hao

Kort kurs i Kinesiska för er
Ni hao = Hej
Zàijiàn = Hej Då
Zaoshan hao = Godmorgon
Búkèqi = Varsågod
Xiexie = Tack
Duìbuqi = Jag är ledsen
Méi guanxi = Det är okej
Kanske ska börja med små kurser i kinesiska för er läsare typ en gång i månaden skriver vi ner vissa kinesiska ord, Ger er några veckor att lära er. Sen har vi en tävling för er den som kan skicka rätt ord till oss först vinner eller något sånt. Då tar vi ju bort det gamla inlägget så man inte kan fuska såklart :)

山西省 Shānxī shěng

Zhaoshanghao!
Vi skulle åka till en utställning i Skeppsholmen, det är utställning om kinas terrakottaarmé.
Vi hade i uppgift ( inte vet jag hur många det är som har koll på det i gruppen) att skriva lite om shanxi provinsen.
Men nu tog jag tag i det och fixade en liten text till kinesiska lektionen imorgon!
KOPIERA INTE DETTA LOUISE, GILAI ELLER LEE!
hihihi (a)

Shanxi är en provins i Kina och provinshuvudstaden är Taiyuan. Det finns också andra stora städer i Shanxi provinsen.

En stor del av kinas kolgruvor är belägna i shanxi provinsen. Shanxi betyder ” väster om bergen”. I de östra delarna av provinsen ligger delar av Taihangbergen. Därför heter det väster om bergen. Provinsen är indelade i 11 städer.

  • Taiyuan

  • Datong

  • Yangquan

  • Changzhi

  • Jincheng

  • Shuozhou

  • Jinzhong

  • Yuncheng

  • Xinzhou

  • Linfen

  • Lüliang

Den utställningen vi nu ska åka till handlar om Kinas terrakottaarmé, terrakotta är rödbrunt lergods.

Föremålen kommer från elva museer i Kina, fem kejserliga gravanläggningar och över tio olika utgrävningsplatser i Shaanxi-provinsen.

Utställningen är baserad på 315 speciellt utvalda och inlånade föremål från Kina. Utställningen fokuserar även på två av de sensationella arkeologiska upptäckterna i Kina, de två terrakottasoldaterna som är världsberömda, från den första kejsaren Qin Shirhuangdis grav.

Det finns även nya fynd från fjärde han-kejsaren Jingdis och hans kejsarinna Wangs gravanläggning.

Fler än 10 000 terrakottafigurer har grävts ut men bara ett fåtal har visats i länder utanför Kina.

Kinas terrakottaarmé visas i bergrummet under museet på Skeppsholmen i Stockholm, som en gång var den svenska marinens bas.


läängtaar ;D


// seyma


Ni Hao

Nu har jag fixat en tillfällig design.
Nej den är inte snygg
Men ni får stå ut
På tisdag hämtar vi våra kakor och börjar sälja!
Då börjar det påriktigt.!

Tjenixen

På måndag kommer våra kakor som vi ska sälja, can't wait -.-
btw, Gilai är en ny medlem :D

Hej

Hej, jag ska också hjälpa till :)

KTK - Kampen Till Kina

Hej!
Vi är tre tjejer från Vibyskolan
Våra namn är Louise, Lee & Seyma!
Vi har ett mål att komma till kina.
Vi går i 9an på vibyskolan och har studerat kinesiska sen sexan
Nu är det äntligen dags för oss att åka till kina!
Vi ska samla ihop pengar och åka med våran kinesiska grupp.
Så nu ska ni få följa våran kamp till kina.
Säljer kakor polkagrisar stipendier osv.
Hoppas ni kommer gilla våran blogg och vad vi skriver.
Vi uppdaterar så ofta vi kan.
vi kommer uppdatera vad vi gör för att komma dit
och vi uppdaterar i kina med.
Och snart kommer en bloggdesign!
Vi hörs snart! / Louise! <3

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0