Kinesiskt bordsskick -så undviker du göra bort dig vid matbordet!

Kinesiskt bordsskick

Först och främst kan vi etablera det faktum att man i Kina inte dukar så som oss västerlänningar. Medan vi är vana vid vår egna talrik, så har man i Kina massa olika talrikar och maträtter som man delar sinsemellan. Om du någon gång blir bjuden på middag i Kina, så tänk på att kineserna är väldigt stolta över sin matkultur och var noga med att visa din uppskattning för det du blir serverad.

En annan sak du bör tänka på, för att undvika dumma missförstånd, är att aldrig sticka dina ätpinnar i riset i din riskskål så att de pekar rakt upp. Låt dem istället vila på skålen. Anledningen är den, att när någon dör och krameras i Kina, så placerar man askan i en skål med sand eller ris, och sticker två rökelser i skålen. Om du liknar denna ritual vid matbordet med dina ätpinnar är det lätt att folk vid bordet tror att du önskar dem döden. Så kom ihåg -pinnarna ska vila mot kanten eller på skålen!

Passa också på att ha koll på hur du sätter ner tekannan om du fyller på din eller någon annans tekopp. Pipan på tekannan får absolut inte peka mot någon. Detta anses nämligen som ohövligt. Ha som riktlinje att pipan inte ska peka mot någon utan snarare ska riktas ut från bordet.

Slå aldrig på din risskål med dina ätpinnar. Detta anses som en förolämpning mot kocken eller middagsvärden. Tiggare slår på sina skålar med sina pinnar och det kan också hända att folk gör det på restauranger, om de har fått vänta för länge på sin mat. Men folk gör det aldrig när de är hemma hos någon eftersom det anses som en stor förolämpning.

Om det serveras fisk, så överlåt delningen av fisken till din värd eller kypare. Försök dig aldrig på att dela själv. Enligt skrockfulla kineser så betyder det nämligen otur. Detta tips är speciellt viktigt att hålla i minne om du bjuds på fisk i södra Kina, där fiskeindustrin är störst.

Det finns vissa smaksättare som ger Kina-maten dess unika smak. De fem viktigaste gastronomiska komponenterna är den kinesiska femkryddorsblandningen, sojasås, ingefära, vitlök, ostronsås och hoisinsås.

Viktiga begrep

Tack för maten=Gǎnxiè nín de shíwù= 感謝您的食物

Matpinnar = Kuàizi = 筷子

Maten var utsökt= Hào chī de shíwù =好吃的食物


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0